Spørsmål og svar om fotografering

Nedenfor kan du finne svar på noen av de vanligste spørsmålene jeg pleier å få, om blant annet fotografering av ansatte, pris på fotografering, forberedelser og gjennomføring av fotografering, etterbehandling og leveranse. 

Hvorfor bør jeg betale en fotograf for ta ansattbilder? 

Å leie en god fotograf til å ta ansattbilder gir deg bilder av høy kvalitet med et naturlig uttrykk. En erfaren fotograf bistår i planlegging og organisering av fotograferingen, gir råd og veiledning om gjennomføring og bildestil, og har kunnskapen som gir gi bildene et helhetlig og gjennomført utrykk som passer din bedrift.

Hvorfor bør jeg ha miljø- og situasjonsbilder? 

Miljø- og situasjonsbilder kan være gode verktøy for å markedsføre bedriften. Det å benytte seg av egne ansatte i miljø- og situasjonsbilder kan skape et naturlig uttrykk, og gjør at både ansatte og kunder kjenner seg igjen i bildene. Det skaper tilhørighet og er med på å bygge tillit. Miljø- og situasjonsbilder kan brukes i markedsmateriell, til rekruttering eller for å illustrere rapporter internt og eksternt.

Hva koster det å ta profesjonelle portrettbilder?

Pris på portrettbilder avhenger av flere faktorer, slik som:

- Type bilder (pressebilder, studioportrett, utendørs, innendørs, på location etc.)
- Hvor mange personer som skal fotograferes
- Hvor mange bilder hver ansatt skal ha 
- Tid som medgår til fotografering
- Omfang av etterbehandlingen
- Hvor i landet bildene skal fotograferes
- Behov for studio eller ekstrautstyr
- Hva bildene skal brukes til

Hva er prisen på pressebilder?

Pris på portrettbilder avhenger av flere faktorer. 

- Type bilder (pressebilder, studioportrett, utendørs, innendørs, på location etc.)
- Hvor mange personer som skal fotograferes
- Hvor mange bilder hver ansatt skal ha 
- Tid som medgår til fotografering
- Omfang av etterbehandlingen
- Hvor i landet bildene skal fotograferes
- Behov for studio eller ekstrautstyr
- Hva bildene skal brukes til

Tar du oppdrag utenfor Oslo?

Ja! Jeg kan gjøre oppdrag over hele landet. Ved oppdrag utenfor Oslo kommer reisekostnader, samt kost & losji, i tillegg.

Hvordan bør vi organisere fotografering av ansattbilder?

Etter mange år som fotograf har jeg opparbeidet meg solid erfaring i hva som fungerer når man skal ta bilder av ansatte. Når dere skal planlegge en fotografering, kan det være lurt å tenke på ting som dette:

- Dere bør sette av nok tid til fotografering, og gi den ansatte et konkret tidspunkt å forholde seg til. Før fotografering sender jeg dere et forslag til tidsskjema. 

- Kall inn de ansatte til fotografering i kalenderen, og gi en påminnelse noen dager i forveien. I en hektisk arbeidsdag er det fort gjort å glemme at man skal (gjøre forberedelser til å) fotograferes.

- Informer de ansatte om eventuelle føringer på klesstil eller poseringer. Tydelige beskjeder gir de ansatte noe å forholde seg til og gjør at mange senker skuldrene, og kan øke sjansen for et helhetlig uttrykk (i den grad det er ønskelig).

- Hold det enkelt og nøytralt i klesstilen. Dagen for ansattbilder er kanskje ikke den dagen dere skal ta på det mest fargesprakende og “crazy” antrekket dere har.

- Hvis dere har jevnlige eller periodevise nyansettelser, kan det være lurt å legge opp til en bildestil som er enkel å gjenskape. Det kan for eksempel være fint med utebilder fra sommermånedene, men det kan komplisere og forsinke fotografering av nyansatte hvis de fleste starter på andre årstider.

- Gi de ansatte informasjon om bildebruk. Ingen ønsker bilder på avveie eller å plutselig dukke opp på markedsmateriell de ikke har godkjent. 

Tar du oppdrag utenfor Oslo?

Ja! Jeg kan gjøre oppdrag over hele landet. Ved oppdrag utenfor Oslo kommer reisekostnader, samt kost & losji, i tillegg.

Hva må jeg tenke på før fotografering av pressebilder?

Tenk gjennom hvem som er nøkkelpersoner i bedriften, eller som kan eksponeres for eksternt fokus. Er det enkelte ansatte som ofte fremmes, kan det være lurt å bygge opp et bildearkiv med variasjon i stil og uttrykk for disse. Tenk på hvordan dere vil fremstå utad og hva som passer deres “tone of voice” og settingen som pressebildene skal brukes i.

For å enkelt kunne skape variasjon i bildene, kan det være lurt å ha flere skift med klær. Et klesskift gjør at en ikke opplever at alle bildene er fotografert samtidig. 

Hva gjør du av redigering og annen etterbehandling?

Alle bildene du bestiller vil bli redigert, og vi blir enige om i hvilken grad. 

Jeg gjør alltid enkelte justeringer på fargetoner, hudtoner, høylys og skyggepartier for å balansere lyset finest mulig og gjøre bildene mest mulig naturlig. Bildene blir skarpet opp og kontrasten justert, slik at bildene “popper” litt ekstra.

Jeg gjør også alltid noe estetisk redigering, slik som å fjerne flekker og støv på klær. Hvis det er kaldt ute så nesa har blitt rød, eller du plutselig har fått en kvise du ønsker å gjøre noe med, kan jeg også hjelpe deg med det. 

Annen redigering som ikke er nevnt her, slik som som fjerning eller endring av bakgrunn eller andre forstyrrende elementer, gjøres etter avtale.

Kan vi etterbestille bilder?

Det vil alltid være mulig å etterbestille flere bilder fra fotograferingen. De aller fleste pristilbudene er prissatt med en pris per bilde, og ønsker dere flere bilder enn avtalt, så justerer vi antallet etter faktisk antall bestilte bilder. 

Det er også mulig å avtale en fastpris på restfotografering eller på løpende fotografering av nyansatte. 

Hvorfor bør man ha gode portrettbilder av ansatte?

Et godt portrettbilde gir deg mulighet til å vise frem hvem bedriften og de ansatte er, og bidrar til å skape tillit og trygghet for kunden. Gode portrettbilder gir omverdenen et ansikt å forholde seg til, samtidig som de kan bidra til å skape en stolthet på arbeidsplassen. Portrettbilder kan også brukes som pressebilder.

Hvilken informasjon trenger fotografen for å gi pristilbud på fotografering?

God informasjon om hva dere trenger og ser for dere øker sjansen for et godt og treffende pristilbud. Hold det enkelt men informativt. Fyll ut kontaktskjemaet så godt du kan, og prøv å beskrive omfanget av oppdraget og hva slags type bilder du ønsker, for eksempel:

- Antall personer 
- Antall bilder totalt
- Hvor mye tid dere har tenkt til å sette av til fotografering
- Hva bildene skal brukes til
- Hvor og når bildene skal fotograferes
- Bildestil
- Andre rammer eller forutsetninger 

Har du noen eksempelbilder på hva du ser for deg, kan du gjerne sende over disse.

Hva er prisen på portrettbilder i studio?

Pris på portrettbilder i studio avhenger av flere faktorer:

- Hvor mange personer som skal fotograferes
- Hvor mange bilder hver ansatt skal ha
- Hva bildene skal brukes til Tid i studio
- Omfang av etterbehandlingen og tiden som medgår
- Det er bare å ta kontakt så sender jeg et uforpliktende pristilbud på fotografering.

Hva er pris på bedriftsfotografering (situasjons- og miljøbilder, portretter etc.)?

Pris på bedriftsfotografering avhenger av flere faktorer:
- Hvor mye tid som medgår til planlegging
- Antall ansatte som skal fotograferes
- Antall situasjoner som skal fotograferes
- Hvor mye tid som medgår til fotografering
- Hvor i landet bildene skal fotograferes
- Omfanget av etterbehandlingen 
- Antall bilder totalt

Hvordan bør vi fotografere ansattbilder?

Det er naturligvis dere som bedrift som legger føringer for hvordan ansattbildene skal se ut i stil og uttrykk. Skal de ansatte ha en formell eller uformell klesstil? Skal positur og holdning være avslappet eller mer oppstilt? Skal bildene fotograferes i miljø, innendørs, utendørs eller på en nøytral bakgrunn? 
Det er mange varianter av ansattbilder. Tenk over hva som passer dere, bransjen og deres ansatte. Hva er viktig, og hvilket inntrykk ønsker dere at kunden skal få?

Hva bør vi tenke på før fotografering av bedriftsbilder?

Det kan være mye å holde orden på ved fotografering av bedriftsbilder. Her er noen innspill på hva det kan være lurt å tenke gjennom på forhånd og være bevisst på før fotografering: 

- Hva skal bildene brukes til og i hvilke kanaler? Uttrykket bør passe til formålet og situasjonen de skal brukes i, og samtidig vise hvem dere er. Skal bildene brukes til interne gladsaker, på nettsiden, på sosiale medier, til markedsmateriell, rekruttering eller i media? På en nettside kan det for eksempel være lurt å tenke på hvem som skal være i fokus og hvordan bildene kan få en lang levetid, mens man til sosiale medier kan være mer personlig.

Hvilke situasjoner ønsker dere å illustrere? Det er ofte nyttig å lage en liste med ulike situasjoner hvor dere kan ha bruk for bilder. Noen typiske situasjoner som går igjen er bilder:

- til bruk i rekrutteringer
- som illustrerer prosjektledelse, grupper eller avdelinger, f.eks. til bruk i anbud og presentasjonersom viser konkrete arbeids eller driftssituasjoner
- som viser konkrete forretningsområder
- som illustrerer arbeidsmiljø og mangfold
- som illustrerer samarbeid og lagånd
- Som illustrerer nyhetssaker internt og eksternt.

Hvor og hvordan skal bildene brukes? Bruksområde påvirker hvordan bildene bør fotograferes og hvordan kvaliteten og uttrykket bør være. 

Tenk på hvordan dere vil fremstå utad og hva som passer deres “tone of voice”. Hvilken bildestil og uttrykk vil passe deres bedrift, deres bransje og deres ansatte?

Hvem er nøkkelpersoner i bedriften? Er det enkelte ansatte som ofte fremmes internt eller eksternt, kan det være lurt å bygge opp et bildearkiv med variasjon i stil og uttrykk for disse. 

Har dere behov for et bildearkiv med situasjonsbilder? Når dere først gjennomfører en fotografering, kan det være smart å tenkte langsiktig og variert, for eksempel ved å fotografere ulike situasjoner og ulike mennesker.

Hva skal jeg ha på meg på fotografering?

Oppmerksomheten vår rettes oftest mot øynene og smilet. På en portrettfotografering kan det være lurt å holde klærne relativt nøytrale så de ikke stjeler for mye oppmerksomhet. Overdeler i sterke farger, mye mønster, prikker eller striper stjeler ofte oppmerksomhet bort fra det som er viktig: deg.

Lys reflekteres i farger. Bruker du for eksempel en knallgrønn overdel, får du fort grønn hals og grønn hake på bildet. Overdeler som kan bli gjennomsiktige eller som legger seg rotete over brystet kan også være greit å unngå. 

Husk å stryke klærne godt, og rull gjerne over med en klesrulle før fotografering. Unngå klær med nupper.

Velg klær som du føler deg presentabel og komfortabel i.

Er du fortsatt i tvil på hva du skal ha på deg? Spør en venn og ta med deg et ekstra skift!

Hvordan velger vi ut bilder?

Etter fotograferingen går jeg gjennom bildene og sender dere et utvalg av de jeg synes fungerer best. Utvalget sender jeg over via et digitalt galleri, hvor dere enkelt kan få oversikt over bildene. Når bildene er valgt, setter jeg i gang med etterbehandlingen. 

Hvis dere har behov for råd og veiledning underveis i utvelgelsesprosessen, hjelper jeg dere gjerne med det. 

Løpende fotografering av nyansatte

Ønsker dere et tilbud på løpende fotografering av nyansatte (dvs. fotografering etterhvert som nye ansatte kommer til) kan jeg sende dette over sammen med tilbudet på første fotografering. 

Ved første fotografering av ansatte noterer jeg alltid ned tekniske detaljer knyttet til hvordan bildene har blitt tatt, slik at resultatet på etterfølgende fotografering blir så likt som mulig. 

Sitter du fortsatt igjen med spørsmål?

Kontakt meg for en uforpliktende samtale

"Mats har fotografert fast for oss i flere år, og vi er svært fornøyd med samarbeidet. I tillegg til å være en effektiv og dyktig fotograf, har han nok erfaring til å være helt selvstendig på fotooppdragene. For oss i Kommunikasjonsavdelingen er det ekstra verdifullt, siden det betyr at han ikke trenger å «følges» rundt i vår virksomhet når han skal ta bilder. Vi får alltid det vi har avtalt, og i de tilfellene hvor noe haster, er han serviceinnstilt og kundeorientert, og gjør det han kan for hjelpe oss."

Peab

Stine Gabrielsen

"Vi valgte Mats som fotograf til nye bedriftsbilder da han skilte seg ut med bildekvalitet og forståelse for våre ønsker og behov, i tillegg til profesjonell, hyggelig og effektiv håndtering. Vi er utrolig fornøyde med Mats gjennom hele prosessen, samt med resultatet, og vil uten tvil bruke han igjen. Anbefaler Mats på det sterkeste!"

Ascender

Liv-Anne Trulsrud

"Vi har ved flere anledninger brukt Mats Bakken til å fotografere ansatte hos oss, og både prosessen og sluttproduktet har vært meget tilfredsstillende. Mats er vennlig, punktlig og svært profesjonell i alt han foretar seg. Vi er veldig fornøyd, og vi kan trygt anbefale ham til andre."

Noref

Håkon Repstad

"Med over 100 ansatte, var det Mats sin fortjeneste at fotograferingen gikk knirkefritt. Ikke bare tar han gode bilder, men han er organisert, følger eksemplarisk opp og leverer som avtalt. Profesjonell til fingerspissene. Anbefales!"

Nupi

Therese Leine

"Mats er en svært dyktig fotograf! Vi har benyttet han flere ganger både til portrettbilder og miljøbilder. Han er rolig og behagelig, og vet hvordan han skal få oss som ikke er så glad i å stå foran kamera til å senke skuldrene. Vi i Meraki Marketing anbefaler Mats på det varmeste!"

Meraki Marketing

Cathrine Bjerkeli

"Vi tok kontakt med Mats etter et lite google søk, og fant han veldig interessant etter en kikk på hjemmesiden. Helt fra vi tok kontakt med Mats, og til vi var ferdig med fotografering har hele prosessen gått sømløst. Mats er profesjonell, ærlig og super dyktig i faget."

Advokatfirmaet Berngaard

Hanne Eriksen

"Mats har fotografert fast for oss i flere år, og vi er svært fornøyd med samarbeidet. I tillegg til å være en effektiv og dyktig fotograf, har han nok erfaring til å være helt selvstendig på fotooppdragene. For oss i Kommunikasjonsavdelingen er det ekstra verdifullt, siden det betyr at han ikke trenger å «følges» rundt i vår virksomhet når han skal ta bilder. Vi får alltid det vi har avtalt, og i de tilfellene hvor noe haster, er han serviceinnstilt og kundeorientert, og gjør det han kan for hjelpe oss."

Peab

Stine Gabrielsen

"Vi valgte Mats som fotograf til nye bedriftsbilder da han skilte seg ut med bildekvalitet og forståelse for våre ønsker og behov, i tillegg til profesjonell, hyggelig og effektiv håndtering. Vi er utrolig fornøyde med Mats gjennom hele prosessen, samt med resultatet, og vil uten tvil bruke han igjen. Anbefaler Mats på det sterkeste!"

Ascender

Liv-Anne Trulsrud

Få pristilbud allerede i dag

Kontakt meg for et uforpliktende pristilbud

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
2023 Mats Bakken Photography. Bedriftsfotograf i Oslo. Designet og utviklet av Northstar Webdesign
PersonvernVilkårCookies